Kahden kilometrin syvyisen lämpökaivon poraustyöt aloitettiin Salon Korvenmäessä
Mediatiedote 18.2.2021
Lounavoima Oy
Ensimmäisen syvälämpökaivon rakennustyöt käynnistyivät Salon Korvenmäessä. Lämpövarasto, johon kesäajan tuotannossa syntyvä ylimääräinen lämpö varastoidaan, porataan kallioperään Korvenmäen ekovoimalaitoksen tontille. Varastoitu lämpö käytetään talvella, kun lämmöntarve on suurimmillaan. Lounavoiman hankkeeseen on saatu investointitukea Työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Korvenmäen ekovoimalaitoksen tontilla on keskiviikkona 17.2.2021 aloitettu ensimmäisen syvälämpökaivon poraustyöt. Korvenmäkeen toteutetaan energiayhtiö QHeatin kehittämällä tekniikalla ensin yksi syvälämpökaivo. Mikäli kaikki menee suunnitellusti, porataan ekovoimalaitoksen tontille seuraavan kolmen vuoden aikana kaikkiaan kuusi syvälämpökaivoa. Kuuden syvälämpökaivon lämpövarasto tuottaa lämpöä 8–10 GWh vuodessa, mikä vastaa 400–500 omakotitalon vuotuista lämmöntarvetta.
Ensimmäinen syvälämpökaivo porataan ekovoimalaitoksen jätebunkkerin ja kuonan välivarastointihallin läheisyyteen. Noin kahden kilometrin syvyinen kaivo on läpimitaltaan noin 20 cm. Ensimmäisen syvälämpökaivon on määrä valmistua vielä tämän vuoden aikana.
– Syvälämpökaivon poraus ei vaikuta Korvenmäen alueen muihin toimijoihin tai alueella asioiviin, mutta työt aiheuttavat jonkin verran normaalista poikkeavaa ääntä alueella, kertoo Lounavoiman toimitusjohtaja Petri Onikki.
Ekovoimalaitoksen valmistuessa kesällä 2021 Salon kaukolämmöntuotannon hiilidioksidipäästöt laskevat puoleen aiemmasta, kun jätepolttoaineella korvataan fossiilisia polttoaineita ja turvetta. Lämpövarasto parantaa ekovoimalaitoksen kaukolämmön tuotannon hyötysuhdetta, kun kesäaikana syntyvä ylimääräinen lämpö varastoidaan ja käytetään talvella, kun lämmöntarve on suurimmillaan. Lämpövarastolla tuotettu kaukolämpö ei tuota hiilidioksidipäästöjä.
Investointipäätös syvälämpövaraston ensimmäisestä vaiheesta tehtiin alkusyksyllä 2020. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Lounavoiman lämpövarastohankkeelle investointitukea. Tukea myönnettiin uusiutuvan energian hankkeille, jotka tarjoavat tulevaisuuden energiaratkaisuja vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-tavoitteiden saavuttamiseksi.